Политика за колачиња

Што се колачињата (cookies)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб-страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб-страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб-страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во „офлајн“ состојба), додека привремените се бришат штом го затворите интернет пребарувачот. Колачињата (cookies) се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да Ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и да се прикаже навигациската историја на истата.  

Зошто користиме колачиња (cookies)?

На оваа веб страница користиме колачиња (cookies) од следниве причини:

Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето пребарување, како на пример IP адресата, која содржина од веб страницата на „Канмак“ сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб страница сте биле пренасочени.

Кога ја посетувате нашата веб страна користиме услуга на трета страна „Гугл Аналитикс“ (Google Analytics) да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту е овозможено „Гугл“ (Google) да ги открие идентитетот на оние кои ја посетиле нашата веб страна.

Каков вид на колачиња (cookies) користиме?

На веб-страницата на „Канмак“ користиме постојани колачиња (cookies) кои го памтат пребарувањето/сесијата кога корисникот ќе го исклучи пребарувачот, со цел да се задржи состојбата на корисникот, како и привремени колачиња кои се отстрануваат од компјутерот по затворањето на пребарувачот, а со чија помош веб-местата зачувуваат привремени податоци, како што се ставките во кошничката за купување.

Неопходни

Неопходни се техничките колачиња без кои веб-страницата нема да функционира и кои ги овозможуваат нејзините основни функции, како на пример навигација и пристап до безбедни зони на веб-страницата. Прибирањето и обработката на информации преку употреба на техничките колачиња се апсолутно неопходни за правилно функционирање на веб-страницата и поради таа причина, нивното деактивирање не е возможно.

Статистички

Статистичките колачиња ни помагаат да ја разбереме интеракцијата на посетителите со страницата (вкупен број корисници и нивното однесува на нашата веб-страница), анонимно прибирање и пријавување информации. Оваа веб-страница користи сервиси за мерење на посетеност и тоа е: Google Analytics. Ниту врз основа на вака прибраните податоци не е можна идентификација на корисникот, а прибраните податоци се користат исклучиво во статистички цели.

Маркетинг колачиња

Маркетинг колачињата се користат за да им прикажат на корисниците на веб-страницата реклами поврзани со навигацијата и за овие колачиња, експлицитна согласност од корисникот е неопходна. Освен во случајот на Трети Лица (Third Party) Маркетинг Колачиња од Социјални Медиуми, каде согласноста им се дава на Социјалните Медиуми.

Приклучоци за Социјални Медиуми: им ги овозможуваат на корисниците сите функционалности кои ги нудат социјалните медиуми, а се во согласност со мислењето на Комисиите на ЕУ за исклучоците при согласност. Но и покрај тоа, со користење на нашата веб-страница за тие исклучоци да бидат дозволени, корисникот мора да биде најавен на некој социјален медиум, а во спротивен случај- експлицитна согласност е неопходна. Во случај корисникот да ја забрани употребата на такви колачиња на соодветните Социјални Медиуми, таквите колачиња нема да бидат прикачени.

Приматели на колачиња

Неопходните и статистичките податоци што ќе бидат прибрани од датотеките на Колачињата, во зависност од случајот, можат да им бидат објавени на ИТ компании со кои соработуваме, провајдери на веб-страници и провајдери за ажурирање / снимање на колачиња, за да можат да ја следат оптималната конфигурација и/или нејзиното одржување.

Можете ли да ги избришете или контролирате колачињата (cookies)?

Информациите поврзани со колачињата (cookies), не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња (cookies) не е неопходно за работа на веб страницата, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку сакате овие колачиња (cookies) можете да ги избришете или блокирате, но ако го сторите тоа некои карактеристики на оваа веб страна можеби нема да работат правилно.

Можете да ги избришете сите колачиња (cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги подесите поголемиот дел од пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите ова, можеби ќе има потреба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога посетувате веб страна, а исто така можно е да не работат и некои услуги и функционалноста.

Подолу ќе најдете примери за најчести верзии на веб-пребарувачи, каде можете да добиете информации за тоа како да ги оневозможите колачињата.

Google Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=en-GB

Internet Explorer: https://support.microsoft.com/en-ca/help/278835/how-to-delete-cookie-files-in-internet-explorer

Mozilla Firefox: https://support.mozilla.org/uk/kb/enhanced-tracking-protection-firefox-desktop?redirectlocale=en-US&redirectslug=enable-and-disable-cookies-website-preferences

Safari: https://support.apple.com/guide/safari/manage-cookies-and-website-data-sfri11471/mac

© Канмак 2016 - Сите права се задржани

designed & developed by BTSAF